tl_files/images/facebook_icon.11.png    

Plannen? Laten we eens praten!

De Borduurindustrie

De omvang van de totale borduurindustrie is gigantisch, er gaat zo’n 43 miljard euro in om. dit is ook de reden dat de borduurindustrie menige recessie heeft doorstaan.

Lees meer >>

Borduurberen

Een wereldwijd gepatenteerd "klaar terwijl u wacht" artikel voor de borduurshop!
Lees meer

Ali van den Berge

30-03-2010

Dagboek van de aankoop van een Tajima NEO Het begon allemaal op een dag ergens in 1994, ik kocht mijn eerste borduurmachine, een eenvoudige huishoudmachine met een oppervlakte van 100mmx100mm. Ik was de koning te rijk en heb er heel wat op afgeborduurd. Veel gemaakt maar alles wat er tussen zit zal ik u besparen.

Eind oktober: De mail aan masterstitch:
Hallo Team van Masterstitch, Ik ben al maanden op zoek naar een borduurmachine die het beste bij mij past en heb al diverse machines onder ogen gehad. Ik zoek heel serieus, niet voor een bedrijf maar voor eigen geluk, een machine die aan mijn wensen voldoet. Ik heb de Tajima Neo gezien en die heeft alles wat ik van een machine verwacht,de afmeting van het borduurwerk, het aantal naalden en niet onbelangrijk de afmeting van de machine zelf. Graag wil ik van u een prijsopgave tegemoet zien zodat ik kan beoordelen of deze machine in mijn budget past. Bij voorbaat dank. Wat een verrassing, er komt de volgende dag, zaterdag, een heel boekwerk per post, heel netjes overhandigd door de postbode. Een prachtige map met mijn eigen naam erop, waar ze al niet aan denken bij Masterstitch, met alle informatie die je nodig hebt om te weten wat je eventueel zou willen aanschaffen. Ik heb de informatie doorgelezen en de map nogmaals bewonderd want tja, zoveel aandacht heb ik nog nooit gehad van een dealer.

Maandagochtend maar eens bellen voor een afspraak. Voordat ik die Maandagochtend kan bellen gaat de telefoon, Dhr Steenman aan de lijn met de vraag of alle informatie goed aangekomen is. Meteen vertel ik hem hoe blij ik ben met alle informatie en wat een prachtige outlook deze Tajima NEO heeft . Hij zegt mij dat deze machine niet alleen een goede outlook heeft maar dat het ook een hele goede betrouwbare machine is en dat de statistieken aangeven dat het een marktleider is, wat je niet zomaar wordt, dan moet je wel iets in je mars hebben.

Ook zegt hij dat het voortraject naar de aankoop van een machine net zo belangrijk is als de koop zelf want dan pas kun je geheel tevreden zijn omdat je weet dat je het beste gekocht hebt wat er op de markt te verkrijgen is. Na een plezierig gesprek hebben wij een afspraak gemaakt voor vrijdag 2 November, dan krijg ik een demonstratie en aanvullende informatie. Vrijdag 2 november 2007: We zijn we naar Sliedrecht geweest, naar het bedrijf van de heer Dick Steenman, Masterstitch. We werden heel aardig en gastvrij ontvangen en na ons te hebben voorgesteld was het eerste wat ze vroegen of we trek in koffie hadden. Dat hadden wij wel want het was bijna anderhalf uur rijden van Zeewolde naar Sliedrecht, het was erg druk op de weg en tja zeg nu zelf, wanneer is het eigenlijk niet druk op de weg in NL.We hebben wat zitten praten en daarna heeft de heer Steenman ons zijn bedrijf laten zien, hij is er erg trots op en zo ook op zijn twee dochters Joyce en Sacha die hem bij zijn werkzaamheden assisteren. Vol trots ook vertelde hij ons dat zijn anderen werknemers, de een 7 en de andere al 14 jaar bij hem in dienst zijn. Kijk dat zijn leuke dingen om te horen, toch? Toen werd ons de Tajima NEO gedemonstreerd, een machine met 1 kop en 15 naalden, helemaal geweldig natuurlijk. Wat ons opviel was het gemak waarmee Joyce Steenman de ring van de machine trok en heel gemakkelijk andere stof inspande om ons te laten zien waar de machine toe in staat was.

Ondertussen deed Dick Steenman zijn verhaal over hoe de machine technisch in elkaar stak, niet dat ik daar nu zoveel kaas van gegeten heb maar Ed, mijn man, vond het geweldig om te zien en te horen. Ook hij vind het een geweldige machine maar kijkt ook naar de behuizing of die solide genoeg is, daar kijken mannen nu eenmaal anders tegenaan dan vrouwen, zeker zoals de dames ermee om gingen, hup dat ding moet werken het ene klaar dan de andere er weer onder, het is dan ook een echt werkpaard. De demonstratie badge was na een minuut of 20 klaar en in een prachtige kwaliteit….Om te watertanden. De machine verkoopt zichzelf, Dick Steenman heeft niets te veel gezegd.Daarna nog een kopje koffie gedronken en wij hebben een optie op de machine genomen voor 14 dagen, alles is mogelijk daar in Sliedrecht en nergens wordt op aangedrongen.

Wat een verademing.De week daarop netjes een brief gekregen met alle besproken items op een rij en dat de optie tot 16 November zal lopen 16 November 2007:Heel blij kan ik de heer Steenman laten weten dat ik de volgende trotse eigenaar zal worden van een Tajima NEOIk kan niet wachten. 29 November 2007: De dag is gekomen dat Joyce Steenman de machine zal komen brengen. Ohh ik kan niet wachten en het wachten duurt lang vandaag, dat kan ik u vertellen. Joyce komt met een kleine vertraging aankachelen in haar moeders autootje, wat een stoere griet, die meid van Steenman en ook eentje die weet van wanten. De machine wordt uitgeladen met sneltreinvaart en alles staat in notime in huis.Ik vetel Joyce dat hij voorlopig nog even in de keuken moet staan tot mijn eigen ruimte klaar is, Joyce ligt in een deuk, dat maakt ze niet veel mee dat een machine zo gepampert word, maar leuk vind ze het wel. We hebben even de tijd genomen om de lunch te doen, broodje uit de hand want tijd hebben we natuurlijk niet.

Dan word de machine gedemonstreerd, alles wordt duidelijk en helder uitgelegd. Wat je nog niet hoeft te weten verteld ik je later wel zegt Joyce, ga er eerst maar eens een poosje mee werken/spelen daar leer je heel veel van en je mag altijd bellen. Joyce gaat tegen vieren weer huiswaarts met de afspraak dat ik zal bellen als het niet lukt en voor een vervolg infodag. Ik heb ondertussen al aardig wat borduurtjes gemaakt en ook een keer moeten bellen omdat de machine niet meer voor of achteruit wilde na een stroomstoring, maar Joyce legt snel en vakkundig uit wat ik moet doen, heel simpel een paar knopjes indrukken en de machine start waar hij gebleven was, je moet het even weten. De Tajima NEO, een geweldige machine. Wat er uitkomt is prachtig.

Geweldige firma ook daar in Sliedrecht, bij Masterstitch staan ze altijd klaar voor hun klanten. Heb je garen, versteviging of zelfs metalen spoeltjes nodig, het wordt allemaal geregeld voor je.. Beste mensen van Masterstitch, ik ben blij met jullie en kijk uit naar de volgende lesdag. 11 Februari 2008. Het heeft even wat geduurd eer er een nieuwe afspraak gemaakt kon worden voor de tweede instructiedag maar eindelijk is het zover. Joyce komt vandaag de rest van de instructie geven.Om 10.30 staat ze voor de deur en we vinden het leuk om elkaar weer te zien. Na een kopje koffie steekt ze van wal en laat mij duidelijk zien hoe ik de capframe aan de machine moet bevestigen en hoe in te spannen op de master. Na het borduren van de cap gaan we eerst maar eens de inwendige mens versterken en dat gaat er boven best in. Na de lunch bevestigt Joyce de tafel aan de machine die nodig is voor het grote badge frame en gaat mij uitleggen hoe die te gebruiken. Prima uitgelegd en dat ga ik wel redden na een paar keer oefenen. Dan lopen we samen nogmaals het toetsenbord na en alle knoppen worden wederom uitgelegd. Er zijn altijd instructies die niet goed doorkomen omdat alles nog nieuw is zo’n eerste keer. Op mijn vraag of ze mij wil vertellen hoe ik de machine het beste kan smeren gaat ze gedegen in en sloopt ze de hele machine uit elkaar en laat mij precies alle smeringspunten zien en voegt meteen de daad bij het woord zodat de machine voorlopig geen olie nodig heeft. Geweldig die nazorg.Dan na een kopje thee gaat Joyce huiswaarts, jammer, voor mij mag ze nog wel eens komen, een lieve leuke meid met kennis van zaken. De machine staat hier in huis te draaien en te stralen en ik straal mee. Wat een dijk van een machine en wat een leuke mensen daar in Sliedrecht.

Met vriendelijke groeten,

Ali van den Berge.Zeewolde

Ga terug